Current Affairs Quiz | Part – 8

By | November 26, 2020




Current Affairs Quiz | Part – 8

Current Affairs Quiz

Daily Current Affairs has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.

Can I get a Notification in the Daily morning?

Yes! We have two ways to notify you. One is – Telegram Mobile Application and another is – Subscribe to our Website. Join our Telegram Channel by clicking the below icon –

Click here to Join Telegram Channel

Current Affairs Quiz | Part – 8

1.Sardar Patel Zoological Park, which was seen in the news recently, is located in which state?

[A] Bihar
[B] Gujarat
[C] Uttar Pradesh
[D] Karnataka

Correct Answer: B [Gujarat]

Notes:
Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated Sardar Patel Zoological Park known as Jungle Safari, in Kevadia, Narmada district of Gujarat.
The Zoological Park, also known as Jungle Safari, has been set up near the Statue of Unity. The Prime Minister also inaugurated Arogya Van at Kevadia in the Narmada district of Gujarat. It has around 400 species of plants and trees with rich medicinal values.

2.Which technology major has announced to launch a virtual private networks (VPN) service for consumers?

[A] Microsoft
[B] Google
[C] Apple
[D] Amazon

Correct Answer: B [Google]

Notes:
Alphabet Inc’s Google has recently announced that it is set to launch a virtual private networks (VPN) service for its consumers.
The VPN service would be available for its Google One cloud storage services. VPN is used by individuals in countries where access to certain sites and services have been banned by governments.

3.Which typhoon has recently hit Vietnam killing over 35 people?

[A] Molave
[B] Maysak
[C] Haishen
[D] Noul

Correct Answer: A [Molave]

Notes:
Vietnam has been recently hit by the typhoon Molave and it has caused over 35 deaths. Over 50 people were missing.
Three villages in the country were repeated hit by landslides which are suspected of burying over 40 people in thick mud and debris.

4.What is the name of the scientoon book, which has been published by Vigyan Prasar?

[A] Better India Better World
[B] Bye Bye Corona
[C] India and the World
[D] Corona Bachat

Correct Answer: B [Bye Bye Corona]

Notes:
The World’s first scientoon book named “Bye Bye Corona” has been published by Vigyan Prasar, an autonomous agency under the Department of Science and Technology (DST), Government of India.
The book has been written by Dr Pradeep Srivastava who is the former Senior Principal Scientist at CSIR-Central Drug Research Institute, Lucknow. The main purpose of this book is to make people aware of COVID-19 in an engaging way

5.Antrix Corporation, that was seen in the news recently, is the commercial arm of which organization?

[A] DRDO
[B] ISRO
[C] BHEL
[D] HAL

Correct Answer: B [ISRO]

Notes:
Antrix Corporation is the commercial arm of the Indian Space Research Organisation (ISRO). It functions under the administrative control of the Department of Space.
Recently, a United States court has asked Antrix Corporation to pay compensation of USD 1.2 billion to a Bengaluru-based startup, Devas Multimedia, for canceling a satellite deal in 2005.




6.What is the theme of the “Kevadia tourism circuit”, that has been recently inaugurated?

[A] Greatness
[B] Unity
[C] Honesty
[D] Integrity

Correct Answer: B [Unity]

Notes:
Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated 17 tourism projects around the Statue of Unity complex, at Kevadia in Narmada district, Gujarat.
Sardar Patel’s birthday is being celebrated as Ekta Divas. The Prime Minister inaugurated the projects on the same day, and the 17 tourism projects are called the “Kevadia tourism circuit” have been themed around “Unity”.

7.Tigersharks squadron, which was seen in the news for test-fire of BrahMos supersonic cruise missile, is based in which state?

[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Karnataka
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: B [Tamil Nadu]

Notes:
The Indian Air Force has successfully test-fired an air-launched version of the BrahMos supersonic cruise missile from a Sukhoi fighter aircraft in the Bay of Bengal.
The aircraft belongs to the Thanjavur-based Tigersharks squadron. India has recently test-fired a new version of the surface-to-surface supersonic cruise missile BrahMos and an anti-radiation missile named Rudram-1.

8.India’s first seaplane service has been inaugurated at which Indian state?

[A] Gujarat
[B] Kerala
[C] West Bengal
[D] Maharashtra

Correct Answer: A [Gujarat]

Notes:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a seaplane service that connects the Statue of Unity in Kevadia with Sabarmati Riverfront in Ahmedabad, Gujarat.
The seaplane service is being operated by Spice jet. Earlier, he inaugurated a cruise service near the Statue of Unity. The 40-minute cruise will cover a distance of six kilometers.

9.Which organization has stated that remittances to India would fall this year by 9%?

[A] Reserve Bank of India
[B] International Monetary Fund
[C] World Bank
[D] Bank for International Settlement

Correct Answer: C [World Bank]

Notes:
The World Bank has stated that remittances to India would fall this year by 9% to USD 76 billion, but India will continue to be the top destination for remittance.
The fall in remittance to India would be on account of COVID 19 and the global economic recession. As per the report, India, China, Mexico, the Philippines, and Egypt would be the top five countries in 2020 to receive foreign remittances.

10.Where is the First Phase of the Malabar Training Exercise scheduled to be held?

[A] The Indian Ocean
[B] The Arabian Sea
[C] The Pacific Ocean
[D] Bay of Bengal

Correct Answer: D [Bay of Bengal]

Notes:
The First Phase of Malabar Naval Training Exercises would be held in the Bay of Bengal, off the Vishakhapatnam coast from 3rd November to 6th November.
Navies of India, the USA, Japan, and Australia would participate in the maritime exercise. The second phase is expected to be held from 17th to 20th November in the Arabian Sea.




11.Which state has topped the National Water Awards 2019 under the “Best State” category?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Odisha

Correct Answer: A [Tamil Nadu]

Notes:
Tamil Nadu has won the first position under the ‘Best State’ category of National Water Awards (NWAs) 2019.
The awards have been constituted by the Department of Water Resources, Union Ministry of Jal Shakti. Tamil Nadu is followed by Maharashtra and Rajasthan as the best states under the normal category.

12.Susha, that was seen in the news recently, is the city located in which country?

[A] Ethiopia
[B] the United States
[C] Azerbaijan
[D] New Zealand

Correct Answer: C [Azerbaijan]

Notes:
Shusha is a strategically important cultural city located near the Nagorno-Karabakh region, a mountainous enclave regarded as part of Azerbaijan but populated and controlled by ethnic Armenians.
The President of Azerbaijan Ilham Aliyev has recently announced that his country’s forces had taken Shusha. It is also the second-largest city in the Nagorno-Karabakh enclave. Over 1,000 people have died in the fights around Nagorno-Karabakh.

13.Which book has been selected for 2020 JCB Prize for Literature?

[A] One Arranged Murder
[B] Moustache
[C] A Legal Archival
[D] The Brave

Correct Answer: B [Moustache]

Notes:
The Book named Moustache written by Malayalam writer S. Hareesh and translated to English by Jayasree Kalathil has been selected for the 2020 JCB Prize for Literature.
The prize is worth Rs 25 lakh and is one of the most prestigious literary awards in India. The 2020 shortlist comprised five books, of which Moustache has been selected for the award.

14.Which Ministry has given approval for the creation of the National Database of Unorganised Workers?

[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Labour and Employment
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Social Justice

Correct Answer: C [Ministry of Finance ]

Notes:
The Union Ministry of Finance has given approval for the creation of the first-ever national database of migrant labour called the National Database of Unorganised Workers (NDUW), which would be seeded with Aadhaar.
This database would provide a platform for the government to implement specific programs for such laborers

15.‘Internal Market Bill’, which was seen in the news recently, is associated with which country?

[A] The United States
[B] Russia
[C] The United Kingdom
[D] India

Correct Answer: C [United Kingdom]

Notes:
The Internal Market Bill is designed to protect the trade between Britain’s four nations after the process of Brexit.
Recently, the House of Lords voted against the clauses in the bill which would allow the British Prime Minister Boris Johnson to breach Britain’s EU exit treaty. This is seen as a defeat to the ruling Conservative Party in the upper chamber.




16.As per a recent study by ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’, the Coral reefs of which country is found to have degraded significantly?

[A] India
[B] The United States
[C] Australia
[D] France

Correct Answer: B [United States]

Notes:
As per a first of its kind assessment of coral reefs in U.S. waters by the National Oceanic and Atmospheric Administration and the University of Maryland, the reefs off the Florida coast are the most degraded, with 2% remaining.
The sensitive underwater ecosystems are said to have recorded a continued decline. These ecosystems are essential to the health of the world’s oceans, as per the researchers.

17.Which cricket team has clinched the Indian Premier League (IPL) 2020 title?

[A] Delhi Capitals
[B] Mumbai Indians
[C] Sun Risers Hyderabad
[D] Rajasthan Royals

Correct Answer: B [Mumbai Indians]

Notes:
The cricket team “Mumbai Indians” has clinched the title of the IPL 2020 tournament. This marks the 5th IPL victory for the team.
The team played against the Delhi Capitals in the final match, where Mumbai Indians won by 5 wickets. The team Mumbai Indians is owned by Reliance Industries through its wholly-owned subsidiary India Win Sports.

18.What is the name of India’s 5th Scorpene class submarine, that has been launched recently?

[A] Vir
[B] Kamrat
[C] Kalvari
[D] Vagir

Correct Answer: D [Vagir]

Notes:
The fifth Scorpene-class submarine of the Indian Navy named Vagir has been launched recently at the Mazagon Dock in south Mumbai. The submarine has advanced features like the acoustic absorption technique.
This is a part of Navy’s Project 75 under which 6 submarines are being built in India, which are designed by French naval defense and energy company DCNS.

19.Under the Atmanirbhar Bharat’s third stimulus package, Rs 3000 crore has been released to which institution, under the IDEAS scheme?

[A] NABARD
[B] SIDBI
[C] EXIM
[D] SEBI

Correct Answer: C [EXIM]

Notes:
Union Finance Minister Nirmala Sitharaman unveiled the Atmanirbhar Bharat’s third stimulus package.
Under the package, Rs 3,000 crore is to be released to EXIM Bank for the promotion of ‘Project Exports’ through lines of credits (LoC). This has been released under the Indian Development and Economic Assistance Scheme (IDEAS) Scheme.

20.WHO has announced to set up a Global Centre for Traditional Medicine in which country?

[A] Nepal
[B] China
[C] India
[D] Bangladesh

Correct Answer: C [India]

Notes:
The World Health Organisation has recently announced that it will set up a Global Centre for Traditional Medicine in India.
This announcement was made by WHO Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus. This new center would enable WHO to implement WHO traditional medicine strategy 2014-2023.

Current Affairs Quiz | Part – 7

Current Affairs Quiz | Part – 6

Current Affairs Quiz | Part – 5

Current Affairs Quiz | Part – 4




More others e-paper :

Download the TheHinduEpaper click here

The Hindu PDF Download old e-paper All Editions

The Hindu PDF Download Today’s e-paper All Editions

The Indian Express Today’s Epaper All in One PDF Free Download

Dainik Jagran e-paper PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *