Current Affairs Quiz | Part – 4

By | November 21, 2020




Current Affairs Quiz | Part – 4

Current Affairs Quiz

Daily Current Affairs has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.

Can I get a Notification in the Daily morning?

Yes! We have two ways to notify you. One is – Telegram Mobile Application and another is – Subscribe to our Website. Join our Telegram Channel by clicking the below icon –

Click here to Join Telegram Channel

Current Affairs Quiz | Part – 4

1.Which African Nation is celebrating its 60th Independence day on Oct 1, 2020?

[A] South Africa
[B] Nigeria
[C] Egypt
[D] Zimbabwe

Correct Answer: B [Nigeria]

Notes:
Nigeria is celebrating its 60th independence day on Oct 1, 2020. Nigeria gained independence from the imperial Britain on October 1, 1960 and a representative of Queen Elizabeth II handed over Nigeria’s constitution to the country’s new Prime Minister – Abubakar Tafawa Balewa. The African country became a republic three years later.

2.Ministry of Defence has designated Alpha Design Technologies Limited for upgrading which defence system?

[A] Pinaka Artillery System
[B] Pechora surface to air systems
[C] Brahmos Missile System
[D] Navic System

Correct Answer: B [Pechora surface to air systems]

Notes:
The Union Defence Ministry has designated Alpha Design Technologies Limited (ADTL) to upgrade the soviet era Pechora surface to air systems.
As per the Rs.591 crore contract, the firm would be upgrading 16 such systems. Alpha Design Technologies Limited is a Bengaluru based company that is specialized in defence electronics, avionics and space satellite systems.

3.What is the name of the nuclear capable hypersonic missile that was test-fired from Odisha test range?

[A] Veer
[B] Shaurya
[C] Agni VII
[D] Tejas

Correct Answer: B [Shaurya]

Notes:
India has successfully test fired its indigenously developed nuclear capable hypersonic missile ‘Shaurya’.
The surface-to-surface tactical missile, with a strike range of around 1,000 km, has been test fired from a test range in Odisha. ‘Shaurya’ is the land variant of India’s K-15 missile and is capable of carrying payloads of 200 kg to 1000 kg.

4.A 100-day campaign to provide potable piped water supply in Schools and Anganwadi Centres has been launched under which mission?

[A] Jal Jeevan Mission
[B] Jal Shakti Abhiyan
[C] Jal Sanchay Mission
[D] PM Krishi Sinchayee Yojana

Correct Answer: A [Jal Jeevan Mission]

Notes:
The Union Minister of Jal Sakthi Ministry Gajendra Singh Shekhawat has launched a 100-day campaign to provide potable piped water supply in Schools and Anganwadi Centres, under the Jal Jeevan Mission.
The 100-day programme was envisioned by Prime Minister Narendra Modi last month, while releasing ‘Margdarshika’ for Gram Panchayats.

5.Which country hosted the historic fourth World Conference on Women?

[A] India
[B] China
[C] United States
[D] Japan

Correct Answer: B [China]

Notes:
The fourth World Conference on Women was convened by the United Nations during in September 1995 in Beijing, China.
The 25th anniversary of the fourth World Conference on Women was recently organised. Union Women and Child Development Minister Smriti Irani participated in the conference. She highlighted about the initiatives undertaken in India including the National Nutrition Mission.

6.India has held discussions with which country regarding bilateral cooperation in the financial sector?

[A] United States
[B] Bahrain
[C] Finland
[D] Jamaica

Correct Answer: B [Bahrain]

Notes:
India’s new Ambassador to Bahrain, Piyush Srivastava has recently met Bahrain’s Minister of Finance and National Economy Shaikh Salman bin Khalifa.
The two leaders held strategic discussions on bilateral cooperation between the two countries in financial and business sectors. The dignitaries also reviewed the economic partnership between both the countries.




7.‘Yudh Pradushan ke Virudh’ is a campaign launched by which India state/ UT?

[A] Punjab
[B] New Delhi
[C] Uttar Pradesh
[D] Bihar

Correct Answer: B [New Delhi]

Notes:
Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has recently launched a mega campaign ‘Yudh Pradushan ke Virudh’.
Under this anti-air pollution campaign, separate detailed plans have been prepared for the 13 pollution hotspots identified in the city. It also aims to eliminate two major issues namely Stubble burning and Dust emissions.

8.Which state government has launched ‘Digital Seva Setu Programme’?

[A] Madhya Pradesh
[B] Gujarat
[C] Assam
[D] Uttarakhand

Correct Answer: B [Gujarat]

Notes:
The State Government of Gujarat has recently launched Digital Seva Setu Programme for the rural areas of the state.
Under this programme, the citizens will be provided access to various public welfare services at the Panchayat level. This Digital Seva Setu has been initiated under the Bharat Net Project that aims to connect the Village Panchayats through fibre network.

9.Which state Government launched the Kisan Rath Mobile App to promote buyer-seller network?

[A] Karnataka
[B] Assam
[C] Meghalaya
[D] Gujarat

Correct Answer: B [Assam]

Notes:
The Chief Minister of Assam Sarbananda Sonowal launched the Kisan Rath Mobile App, to facilitate timely sale of agricultural products.
The app is designed and technically maintained by the National Informatics Centre (NIC) and aims to establish a robust buyer-seller network. The app will be released by the Assam Agribusiness and Rural Transformation Project (APART).

10.The United States is to set up a Foreign Commercial Service Office in which Asian country?

[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] India
[D] Sri Lanka

Correct Answer: A [Bangladesh]

Notes:
The United States has decided to open its Foreign Commercial Service Office in Dhaka, Bangladesh to boost its economic ties with the country.
The US also agreed to ask the American companies to invest in various sectors like energy, IT, pharmaceutics and agriculture in Bangladesh. The dignitaries also discussed issues relating to cooperation in the field of energy.

11.India has provided around 3000 vials of Remdisvir to which country?

[A] Sri Lanka
[B] Myanmar
[C] Thailand
[D] Nepal

Correct Answer: B [Myanmar]

Notes:
Indian Army Chief General M M Naravane and Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla have handed over 3,000 vials of Remdesivir to Myanmar.
The vials were handed over to Myanmar State Counsellor Aung San Suu Kyi, during their two-day visit, which aims to expand ties in areas including connectivity, defence and security. This is also the first visit of Army Chief to the country.

12.What is the theme of the 66th Wildlife Week celebrated during the first week of October?

[A] WildLife- Lifeline
[B] RoaR: Roar and Revive
[C] Lion King
[D] Animal Kingdom

Correct Answer: B [RoaR: Roar and Revive]

Notes:
The Wildlife Day celebration started in 1955 in India and it was later expanded to Wildlife week celebration in 1957. It aims to spread awareness on conservation and protection of wildlife.
This year the 66th Wildlife Week was celebrated with the theme RoaR (Roar and Revive) – Exploring Human-Animal Relationships. Union Environment Minister Prakash Javdekar presented the Prani Mitra awards to encourage the zoo officers and staff.




13.‘MSME Prerana’, that was seen in the news recently, is a programme launched by which bank?

[A] Indian Overseas Bank
[B] Indian Bank
[C] Bank of Maharashtra
[D] Union Bank of India

Correct Answer: B [Indian Bank]

Notes:
Union Finance Minister Nirmala Sitharaman has recently launched ‘MSME Prerana’, an online business mentoring programme for MSMEs.
The programme is to implemented by Indian Bank and is aimed at empowering entrepreneurs through skill development and capacity building workshops. The mentoring programmes would be available in all local languages.

14.The World Bank, has estimated India’s GDP to contract at what per cent?

[A] 5.6 per cent
[B] 7.5 per cent
[C] 9.6 per cent
[D] 11.3 per cent

Correct Answer: C [9.6 per cent]

Notes:
As per the World Bank’s ‘South Asia Economic Focus’ report, India’s GDP is estimated to contract by 9.6 per cent in 2020-21.
Earlier the World Bank had forecasted that the country’s economy would suffer a 3.2 per cent contraction due to the impact of the nationwide lockdown. The report also highlighted that India’s growth would touch 5.4 per cent in 2021-22.

15.SARDP-NE, which was in news recently, is implemented by which Union Ministry?

[A] Ministry of Road Transport and Highways
[B] Ministry of Social Justice and Empowerment
[C] Ministry of Housing and Urban Affairs
[D] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Correct Answer: A [Ministry of Road Transport and Highways]

Notes:
The Special Accelerated Road Development Programme in the North East (SARDP-NE) was launched by the Ministry of Road Transport and Highways.
Recently, the Central Government has increased funding for road development in the Northeast by 95 per cent from Rs 390 crore to Rs 760 crore. This is the second consecutive increase of funding for the region this year.

16.Ram Vilas Paswan entered the Guinness Record for winning a parliamentary election with the highest margin, from which constituency?

[A] Hajipur
[B] Bodh Gaya
[C] Patna Sahib
[D] Nalanda

Correct Answer: A [Hajipur]

Notes:
Veteran political leader who fought for Dalit rights and the founder of Lok Janshakti Party, Ram Vilas Paswan passed away at the age of 74.
He entered the Guinness World Record for winning a parliamentary election with the highest margin. He won with a margin of 4.24 lakh votes from his Hajipur constituency in Bihar in 1977. After the leader’s demise, who was serving ans the Consumer Affairs Minister, Union Minister Piyush Goyal was assigned the additional charge.

17.Gyan Circle Ventures is a Technology Business Incubator of which Indian institution?

[A] Indian Institute of Information Technology, Sri City
[B] Indian Institute of Management, Bangalore
[C] Indian Institute of Technology, Madras
[D] Indian Institute of Technology, Ropar

Correct Answer: A [Indian Institute of Information Technology, Sri City]

Notes:
Union Minister for Education Ramesh Pokhriyal Nishank has virtually inaugurated the Gyan Circle Ventures.
It is a Technology Business Incubator (TBI) of Indian Institute of Information Technology, Sri City (Chittoor), Andhra Pradesh. The Incubator is funded by the Ministry of Electronics and Information Technology.

18.Sadyr Zhaparov has been appointed as the new Prime Minister of which country?

[A] Kyrgyzstan
[B] Kazakhstan
[C] Oman
[D] Kuwait

Correct Answer: A [Kyrgyzstan]

Notes:
Kyrgyzstan’s Parliament has recently named Lawmaker Sadyr Zhaparov as the country’s new Prime Minister.
This has strengthened the power of President Sooronbay Jeenbekov’s control as his principal opponent and ex-President Almazbek Atambayev was arrested. The country’s Election Commission earlier declared the poll results invalid.




19.Nechiphu Tunnel, who was seen in the news recently, is located in which state?

[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] Uttarakhand

Correct Answer: C [Arunachal Pradesh]

Notes:
Union Defence minister Rajnath Singh has recently laid the foundation stone of the Nechiphu Tunnel located in Arunachal Pradesh.
The tunnel is located on the Balipara-Charduar-Tawang (BCT) road in West Kameng district of the state. It will be a 450 m-long tunnel with two lanes of 3.5m width each. Another 1.8 km-long tunnel is also being constructed on the BCT road.

20.In which state / UT is the Khardhungla Pass located?

[A] Ladakh
[B] Jammu and Kashmir
[C] Sikkim
[D] Arunachal Pradesh

Correct Answer: A [Ladakh]

Notes:
The Kardhungla Pass is located in the Leh District of Ladakh. It serves as a gateway to Shyok and Nubra Valley. The pass is strategically important since it is used to carry supplies to Siachen Glacier. It is maintained by the Border Roads Organisation.
Recently, Indian Airforce has created a record of highest skydive landing at the Khardung La Pass,as a part of the 88th IAF day celebration. The pass is located at an altitude of 17,982 feet.

Current Affairs Quiz | Part – 3

Current Affairs Quiz | Part – 2

Current Affairs Quiz | Part – 1




More others e-paper :

Download the TheHinduEpaper click here

The Hindu PDF Download old e-paper All Editions

The Hindu PDF Download Today’s e-paper All Editions

The Indian Express Today’s Epaper All in One PDF Free Download

Dainik Jagran e-paper PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *