Current Affairs Quiz | Part – 3

By | November 20, 2020




Current Affairs Quiz | Part – 3

Current Affairs Quiz

Daily Current Affairs has been an important part of various competitive exams, so we are here with a series of Banking Awareness Quiz on a daily basis on our platform. Follow the quiz daily to improve your banking awareness.

Can I get a Notification in the Daily morning?

Yes! We have two ways to notify you. One is – Telegram Mobile Application and another is – Subscribe to our Website. Join our Telegram Channel by clicking the below icon –

Click here to Join Telegram Channel

Current Affairs Quiz | Part – 3

1.Syeda Anwara Taimur, who recently passed away, was the only woman Chief Minister of which state?

[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] Mizoram

Correct Answer: A [Assam]

Notes:
Assam’s first and only woman Chief Minister Syeda Anwara Taimur has recently passed away in Australia, at 84 years.
She held various important positions including the Education Minister before becoming the Chief Minister from 1980 to 1981. She was also nominated for a Rajya Sabha term in 1988. She served as MLA for four times during his 4 decade-long political career.

2.Indian Space Research Organisation (ISRO) is set to launch Venus mission by which year?

[A] 2022
[B] 2023
[C] 2025
[D] 2030

Correct Answer: C [2025]

Notes:
The Indian Space Research Organisation (ISRO) has proposed to launch its Venus mission by the year 2025.
French space agency CNES would also participate in the mission. Presently, the two nations are working closely on ISRO’s human space mission Gaganyaan that aims to send 3 Indians to space by 2022.

3.Who has been appointed as the new Labour secretary to Government of India?

[A] Rajesh Kumar
[B] Apurva Chandra
[C] Rakesh Sharma
[D] Rajeev Shukhla

Correct Answer: B [Apurva Chandra]

Notes:
Apurva Chandra has been appointed as the new Labour Secretary of Government of India. He is a 1988 batch IAS officer belonging to Maharashtra Cadre. He has replaced Heeralal Samariya.
He is an alumnus of IIT Delhi and is a Structural Engineer by education. His first big role will be the implementation of the three labour codes passed by the parliament recently.

4.‘World Day for Farmed Animals’ is celebrated on the birth anniversary of which leader?

[A] Mahatma Gandhi
[B] Martin Luther King
[C] Abraham Lincoln
[D] Dalai Lama

Correct Answer: A [Mahatma Gandhi]

Notes:
The ‘World Day for Farmed Animals’ is celebrated on October 2, the birth anniversary of Mahatma Gandhi.
The Day is being observed since 1983 by various international organisations including ‘World Day for Farmed Animals Asia’, World Animal Protection and Asia for Animals coalition. In this year, a campaign of ‘Pledge to #FastAgainstSlaughter’ was held.

5.CORPAT is a Military Exercise between India and which country?

[A] Japan
[B] Sri Lanka
[C] Bangladesh
[D] France

Correct Answer: C [Bangladesh]

Notes:
As per the recent press release issued by the Ministry of Defence, two exercises namely Bongosagar and Coordinated Patrol (CORPAT) will be held between India and Bangladesh in October first week.
Under the India Bangladesh Coordinated Patrol (CORPAT) exercise, both navies will undertake joint patrolling along the International Maritime Boundary Line (IMBL). The exercises are held as part of Prime Minister’s SAGAR (Security and Growth for All in the Region) initiative.

6.Who is the only Indian to feature in the Forbes list of ‘The World’s Most Influential CMOs’ ?

[A] Ravi Santhanam
[B] Sujit Ganguli
[C] Sanjeev Yadav
[D] Asha Kharga

Correct Answer: A [Ravi Santhanam]

Notes:
Ravi Santhanam, the Chief Marketing Officer (CMO) of HDFC Bank has been recognized in the Forbes list of ‘The World’s Most Influential CMOs’.
He is the only CMO of an Indian company to be featured in the prestigious list and he was ranked at 39th place. The list includes marketing heads of Apple, BMW, Adobe, and Microsoft among others. He was behind the ‘HDFCBankSafetyGrid’ and ‘HumHaarNahiMaanenge’ campaigns.




7.Which institution is to launch an e-learning hub for villagers under Unnat Bharat Abhiyan (UBA)?

[A] IIT Madras
[B] IIT Delhi
[C] IIM Ahmadabad
[D] IIM Kozhikode

Correct Answer: D [IIM Kozhikode]

Notes:
The Indian Institute of Management (IIM) Kozhikode is set to launch an e-learning hub and library as a pilot project for villagers in Mavoor.
The village is one among the five villages adopted by the institution under the Unnat Bharat Abhiyan. Under the scheme, academicians are engaged in solving the local problems of the society. IIM Kozhikode is a partner institute for the UBA programme.

8.Which state government has launched ‘Digital Seva Setu Programme’?

[A] Madhya Pradesh
[B] Gujarat
[C] Assam
[D] Uttarakhand

Correct Answer: B [Gujarat]

Notes:
The State Government of Gujarat has recently launched Digital Seva Setu Programme for the rural areas of the state.
Under this programme, the citizens will be provided access to various public welfare services at the Panchayat level. This Digital Seva Setu has been initiated under the Bharat Net Project that aims to connect the Village Panchayats through fibre network.

9.The United States is to set up a Foreign Commercial Service Office in which Asian country?

[A] Bangladesh
[B] Nepal
[C] India
[D] Sri Lanka

Correct Answer: A [Bangladesh]

Notes:
The United States has decided to open its Foreign Commercial Service Office in Dhaka, Bangladesh to boost its economic ties with the country.
The US also agreed to ask the American companies to invest in various sectors like energy, IT, pharmaceutics and agriculture in Bangladesh. The dignitaries also discussed issues relating to cooperation in the field of energy.

10.As per the recent statement from the RBI, Finance companies cannot be set up with FDI from which country?

[A] Maldives
[B] Mauritius
[C] Seychelles
[D] Cayman Islands

Correct Answer: B [Mauritius]

Notes:
The Reserve Bank of India (RBI) has recently announced that Finance companies cannot be set up with foreign direct investment (FDI) from Mauritius or other domains that do not meet the benchmarks laid down by Financial Action Task Force (FATF).
This move of the Reserve Bank is expected to impact the huge annual inflows in the Non-Banking Financial Companies (NBFC) space.

11.Which technology company is to set up a Centre of excellence for Artificial Intelligence (AI) with GeM?

[A] Microsoft
[B] IBM
[C] Apple
[D] Infosys

Correct Answer: B [IBM]

Notes:
Global technology company IBM will set up an Artificial Intelligence Centre of Excellence with the Government e-Marketplace (GeM).
The CoE aims to bring in transparency, efficiency and cost saving in the public procurement process. The CEO of IBM announced this during his address at the RAISE 2020 AI summit. The company is working with the Karnataka state and NITI Aayog in precision agriculture solutions using AI.

12.Sittwe port, which was seen in news recently, is located in which country?

[A] Bangladesh
[B] Myanmar
[C] Sri Lanka
[D] Nepal

Correct Answer: B [Myanmar]

Notes:
India and Myanmar have agreed to work towards the operationalization of the Sittwe port, located in the Rakhine state of Myanmar.
The Chief of Army Staff (COAS) General M M Naravane and Foreign Secretary Harsh Vardhan Shringla held a two day long visit to Myanmar. The countries also agreed to strengthen their mutual partnership in other connectivity projects, power and energy.




13.Sabah Al Khalid Al Sabah, who has resigned recently, was the Prime Minister of which country?

[A] Bahrain
[B] Kuwait
[C] Oman
[D] Saudi Arabia

Correct Answer: B [Kuwait]

Notes:
The Kuwait Government headed by the Prime Minister Sabah Al Khalid Al Sabah submitted its resignation recently.
The New Emir of Kuwait Sheikh Nawaf Al Ahmad Al Sabah has directed the cabinet to carry on its duties and prepare for the parliamentary elections that are due this year. The current cabinet was formed last December.

14.Which financial institution has issued guidelines for Product labelling in Mutual Funds?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] IRDAI
[D] PFRDA

Correct Answer: B [SEBI]

Notes:
The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has announced detailed guidelines for product labelling in mutual funds.
Earlier, there were five categories to measure the level of risks in mutual fund schemes. Now SEBI, which is the regulator, has introduced one more category known as ‘very high risk’. These new guidelines shall be in force with effect from January 1, 2021.

15.Which country has released a new version of its passport to differentiate from China?

[A] Thailand
[B] Vietnam
[C] Taiwan
[D] Laos

Correct Answer: C [Taiwan]

Notes:
Taiwan has recently released a new version of its passport which contains the highlighted print of the English word for ‘Taiwan’.
This activity of Taiwan is seen as a clear and strategic move in drawing a distinction between Taiwan and China. The words ‘Republic of China (ROC)’ has been made significantly smaller than the previous edition.

16.E-invoicing will be available to taxpayers up to what limit of turn over, from January 2021?

[A] Rs 50 crore
[B] Rs 100 crore
[C] Rs 200 crore
[D] Rs 500 crore

Correct Answer: B [Rs 100 crore]

Notes:
As per the recent statement from the Finance Secretary Ajay Bhushan Pandey, e-invoicing will be available to taxpayers having turnover more than Rs. 100 crore a year by January 2021.
He also said that e-invoicing will be finally made available to all taxpayers for B2B (Business to Business) transactions from 1st April 2021. E-invoicing replaces the physical invoice and it will also replace the existing e-way bill system.

17.India donated over 1.8 million N95 masks to the Philadelphia city, located in which country?

[A] Zimbabwe
[B] South Africa
[C] United States
[D] Brazil

Correct Answer: C [United States]

Notes:
India has recently donated 1.8 million N95 masks to Philadelphia, the largest city in the US state of Pennsylvania, to help tackle COVID-19.
This move is seen as an example of strong -US partnership in the health sector. The city Mayor had earlier requested India for the supply of masks to be used by frontline workers. It is also the sixth-most populous city in the United States.

18.As per the recent report titled ‘Animal Discoveries 2019 and Plant Discoveries 2019’, how many new species were discovered in 2019?

[A] 84
[B] 284
[C] 544
[D] 1084

Correct Answer: C [544]

Notes:
The Zoological Survey of India (ZSI) and the Botanical Survey of India (BSI) released a report titled ‘Animal Discoveries 2019 and Plant Discoveries 2019’.
As per the report, 544 new species including 364 animal species and 180 plant species were discovered in the year 2019. Some of the important species include Cnemaspisanandani (a rock dwelling gecko) and Ginger Amomum nagamiense (a wild ginger variety discovered in Nagaland).




19.Which Racing Driver won the Eifel Grand Prix tournament?

[A] Lewis Hamilton
[B] Max Verstappen
[C] Valtteri Bottas
[D] Daniel Ricciardo

Correct Answer: A [Lewis Hamilton]

Notes:
British Racing driver Lewis Hamilton equalled the all-time record for career Formula 1 victories by winning the Eifel Grand Prix.
Lewis Hamilton of Mercedes recorded the 91st victory of his career and he equalled the record of Michael Schumacher. Max Verstappen finished second and Daniel Ricciardo finished third.

20.India’s first Dragonfly fossil was found in which state recently?

[A] Uttar Pradesh
[B] Andaman and Nicobar
[C] Jharkhand
[D] Madhya Pradesh

Correct Answer: C [Jharkhand]

Notes:
A group of researchers of West Bengal have discovered India’s first dragonfly fossil at Latehar district of Jharkhand.
The researchers have stated that the fossil would be at least 2.5 million years old. The dragonfly is about 3cm long and has a wingspan of about 2.5cm. The fossil dates back to Permian era (300 million years ago).

Current Affairs Quiz | Part – 2

Current Affairs Quiz | Part – 1




More others e-paper :

Download the TheHinduEpaper click here

The Hindu PDF Download old e-paper All Editions

The Hindu PDF Download Today’s e-paper All Editions

The Indian Express Today’s Epaper All in One PDF Free Download

Dainik Jagran e-paper PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *